Nu väger barnet ca 1800 gram och är ca 42 cm långt. Barnet ökar fort i vikt de sista veckorna och då är det extra viktigt att den blivande mamman försöker hålla sig till en näringsrik och sund kost.

Livmodern sträcker sig ca 12 cm ovanför naveln och det är riktigt trångt för barnet i magen. Könsorganen fortsätter att utvecklas och tånaglarna växer. Barnet får mer rundare former och de flesta rynkorna börjar nu försvinna. Nu har barnet fått förmågan att kunna svettas.

För en gravid kvinna som tidigare varit mycket aktiv kan det vara dags att dra ner lite på tempot. Aktiviteter som simning, yoga och cykling passar bra när man är gravid. Tänk på att man som gravid blir vigare i kroppen då senor och fogar luckras upp. Detta kan öka risken för att strecka sig, så ta det försiktigt.

Om du har ryggproblem, försök röra på dig i den mån du kan och orkar. Om du lägger dig ner och försöker vila bort värken blir det oftast bara värre. Vid svår ryggvärk kan det vara aktuellt att kontakta en sjukgymnast som kan ge dig passande övningar för att lindra eller bota ryggvärken.
Kommentera