Foster, vecka 30

Nu har tre fjärdedelar av graviditeten passerat och det är bara tio veckor kvar. Det blir bara mindre och mindre plats för barnet i livmodern, men än så länge finns det tillräckligt med plats nog att göra kullerbyttor.

Barnet väger ca 1,5 kg och är ca 27 cm långt från huvud till rumpa. Det fortsätter att öva på andningen genom att dra i sig fostervatten via den översta delen av luftvägarna. Denna träning stärker lungorna och får dom att mogna. Barnets hjärna veckar ihop sig mer för att få plats och hjärnan fortsätter att växa.

Kvinnans mage är nu ordentligt rund och barnet gör sig ständigt påmint genom ganska kraftiga rörelser och sparkar. Vid den här tidpunkten brukar den gravida kvinnan känna av om barnet hon väntar är livligt eller lugnt. För en del förstföderskor kanske barnet huvud nu fixeras. Huvudet tränger ner i bäckenet och ligger kvar så fram till förlossningen. För omföderskor brukar fixeringen ske några veckor senare på grund av att barnet har mer plats att röra sig på. Om man väntar tvillingar brukar ett extra ultraljud ske runt vecka 30.
Kommentera