Barnet fortsätter med att träna på att andas, hjärnan växer och börjar att formas. Det börjar bli trångt i livmodern, men det finns fortfarande plats över för lek och träning.

Barnet öppnar och stänger ögonen regelbundet och kan skilja på ljus och mörker. Om barnet utsätts för starkt ljus utifrån mammans mage, vänder det sig instinktivt bort från ljuset. Barnet börjar nu att minnas och lära sig saker. Vid en förlossning i denna vecka, har barnet goda chanser att klara sig utan men.

Moderkakan väger ca 400 gram och som kvinna är det vanligt att du gått upp ca 5-11 kg i vikt. Tänk på att ta hand om dig. Ät rätt, vila och rör på dig i den utsträckning du orkar. Tankar kring förlossningen kanske nu börjar dyka upp. Vissa känner mycket oro och rädsla inför det som komma skall. Ta kontakt med din barnmorska, en kurator och prata med din sambo om hur du känner. Det finns hjälp för alla att komma över en eventuell förlossningsrädsla. Glöm inte bort det viktigaste! Din kropp är skapt för att föda och att för varje värk kommer du ett steg närmare ditt efterlängtade barn.
Kommentera