Vecka 9 – Könet bestäms

skrivet av Maria

Foster, vecka 9
Vikt: 2 gram
Längd: 2.5 cm

Fostret är nu ca 2.5 centimeter långt från huvud till stjärt och väger 2 gram. Svansen vid ryggslutet har nästan helt försvunnit.

Näsa och munhåla förenas, huvudet blir rundare och börjar se mer mänskligt ut. Det går att urskilja höfter, knän, axlar och armbågar. Tarmarna växer och anus bildas. Tarmarna får dock ännu inte plats i fostrets kropp, utan ligger i navelsträngen. Blodomloppet fungerar och njurarna börjar producera urin. Hjärtat är komplett med fyra kammare.

Då fostret ännu inte kan andas själv, får det i sig syre och näring via moderkakan. Det är först vid födseln som barnets lungor börjar fungera och tar in syre. Denna veckan bestäms vilket kön barnet kommer att få, men det går än så länge inte att se på ett ultraljud.
2 Responses till “Vecka 9 – Könet bestäms”

  1. terese säger:

    Helt makalöst dåligt och felaktigt skrivet, ”denna vecka bestäms vilket kön barnet kommer att få”. Det är direkt felaktigt då könet bestäms vid sammansmältningen utav ägget och spermien.

  2. Anna säger:

    Tereses kommentar är helt rätt. Det de menar är väl snarare att det är nu könsdelarna påbörjar sin utveckling, så att man snart kan veta ”vad det är”, snarare än att könet ”bestäms”. Lite slarvigt skrivet.


Kommentera