Foster, vecka 8
Vikt: 1 gram
Längd: 14-20 mm

Nu börjar embryot att kallas för foster, som betyder ”liten”. Fostret väger ca 1 gram, fortsätter hela tiden att växa och röra sig mycket. På ultraljud kan man se små snabba rörelser. Hjärnan börjar att få två halvor och nu kan den första hjärnaktiviteten mätas.

Ansiktets utveckling fortsätter och i denna vecka bildas ögonlocken, näsan och överläppen. Från huvud till stjärt mäter fostret mellan 14-20 millimeter. Fingrar och tår växer ut, huvudet börjar bli bredare och ögonen är mer framåtriktade. Före graviditeten var livmodern stor som ett hönsägg, medan den nu är stor som en grapefrukt.

Man kan nu känna av hur livmodern växer i form av växtvärk. Det kan kännas som molvärk över blygdbenet och är helt ofarligt. Det är inte ovanligt att kvinnor som känner detta oroar sig över att det är början på ett missfall. Om det uppstår blödningar bör du kontakta en läkare eller barnmorska.

Kvinnan kan känna sig svullen och känslig för beröring. Kläder kan nu börja sitta tajtare och vissa kvinnor får gå upp en bh-storlek redan. Det är vanligt med ökade flytningar, så länge det inte kliar eller svider. Tröttheten kan vara mycket besvärligt för de flesta. Vila och sov så mycket du kan och lyssna till din kropp.
3 Responses till “Vecka 8 – Från embryo till foster”

 1. sofie :-) säger:

  Jättebra och intressant fakta!

 2. Jess säger:

  Men detta är ju inte sant. Embryot blir inte foster förrän vecka 10, enligt sjukvårdsupplysningarna.

  Det är fint med gravidkalendrar, men håll er till fakta! Det verkar vara många faktafel i den här.

 3. he säger:

  ååh längtar tills att få se min lilla bebis. Det händer så mkt i kroppen :)


Kommentera