Vecka 7 – 1 cm stort

skrivet av Maria

Embryo, vecka 7

Embryot växer nu ca 1 mm per dag och i slutet av veckan är det ca 1 cm från huvud till stjärt. Öronen utvecklas, gommen med tänder börjar ta form och blodådrorna syns tydligt genom embryots jättetunna hud.

Embryot rätar ut huvudet från en hopkurad position till ett mer upprätt läge. Fingrar och tår är nu utvecklade med simhud emellan. Hjärtklaffarna börjar ta form vilket gör hjärtat mer fullständigt.

Det är vanligt att gravida kvinnor lägger på sig några extra kilon i början av graviditeten. Detta är inget som du behöver bekymra dig över eftersom viktökningen oftast inte fortsätter i samma takt under resten av graviditeten. För kvinnor med illamående och som kräks kan det istället ske en viktminskning. Barnet påverkas inte nämnvärt om kvinnan minskar lite i vikt. Det tar nämligen vad det behöver i näringsväg.

Många gravida kvinnor blir känsligare för vissa dofter i början av graviditeten. Bara att öppna kylskåpet och känna doften av mat kan vara jobbigt och framkalla illamående för en del. Om du har problem med kräkningar är det viktigt att du får i dig tillräckligt med vätska.  Om du är orolig över dina kräkningar bör du kontakta din barnmorska eller läkare.
Kommentera