Vecka 6 – Kontakta MVC

skrivet av Maria

Embryot är nu mellan tre till fem millimeter stort. Livmodern har börja växa och är nu ungefär lika stor som en clementin. Detta är inget som kvinnan märker av.

Nu vet kvinnan ofta om att hon är gravid och det kan vara en bra idé att redan nu kontakta mödravårdscentralen. Där bokar en barnmorska in en tid för inskrivning som vanligtvis sker mellan graviditetsvecka sex och tolv.

För många kvinnor blir graviditetssymtom som illamående och trötthet mer påtagligt. Detta kan göra det svårt för kvinnan att njuta av graviditeten och för många blir det en rätt så jobbig start. För att slippa eller lindra illamåendet bör kvinnan undvika stekt, kryddad och fet mat, dricka vatten regelbundet, äta ofta, men i små portioner, lyssna till sin kropp och inte stressa. Mandlar, papaya och ingefära sägs lindra illamåendet hos vissa.

Om kvinnan har mycket besvär och inget hjälper finns det läkemedel att tillgå. För att undvika sura uppstötningar vid sänggåendet kan kvinnan höja huvudändan i sängen med hjälp av en extra kudde.
Kommentera