Embryo, vecka 4

För en gravid kvinna uteblir nu mensen och kanske anar hon att hon nu är med barn. Embryot sluts nu in i den vätskefyllda fostersäcken, livmoderhalsen sluts samman och embryot ligger härmed skyddad fram till förlossningen.

Gulesäcken som ligger intill, förser embryot med näring fram till att moderkakan är klar att styra denna reglering. Kvinnan kan vara är tröttare än vanligt, vilket beror på att hormonet progesteron ökar i kroppen.

Andra symtom som ökad hunger, ömma bröst, svängigt humör eller illamående kan göra sig gällande. Under graviditetens gång kan dessa symtom gradvis minska, men likväl öka. Vissa kvinnor har många symtom och andra mindre, detta är helt normalt och individuellt. Precis som våra kroppar i vanliga fall är olika, fungerar de och reagerar olika såväl under en graviditet.

Graviditetshormonet HCG (human chorionic gonadotropin) börja nu produceras. Det är detta hormon som upptäcks i kvinnans blod eller urin och som gör att graviditetstestet visar ett plus eller positivt. Det tar en vecka efter ägglossningen innan HCG- halten är synbar. HCG stiger sedan under graviditeten. För kvinnor med lägre HCG-halt kan det dröja ytterligare några dagar innan de får ett positivt graviditetsbesked. För att slippa testa sig upprepade gånger kan det vara bra att vänta några extra dagar med att ta testet. Ofta är nyfikenheten och längtan efter ett positivt besked så stark att det kan vara svårt att vänta.
Kommentera