Vecka 2 sker ägglossningen och ägget befruktas. Kvinnans mest fertila dagar räknas mellan den 10:e och 14:e dagen från senaste mensens första dag. Av alla ägganlag som kvinnan bär på är det endast ett ägg som deltar i ägglossningen.

Detta ägg transporteras till en äggledare där det sedan väntar på att bli befruktat av en spermie. Ägget kan leva upp till ett dygn efter ägglossningen, medan en spermie kan klara sig upp till hela två dygn. Man bör dock ha i åtanke att det för spermier kan ta olika lång tid att träffa ägget. För vissa spermier kan det ta upp till två dygn.

Därför kan det vara en god idé att ha samlag även några dagar före kvinnans mest fertila dagar och inte bara under ägglossning. Detta för att ha större chans att bli befruktad.

För kvinnor med oregelbunden menscykel kan det vara svårt att veta när ägglossningen kommer att inträffa. Då kan ägglossningstest vara en hjälp på vägen. När ägget och spermien möts skapas ett embryo med en uppsättning av 46 kromosomer, 23 från mamman och 23 från pappan. Detta är början på en ny och unik individ!
Kommentera