Foster, vecka 12
Vikt: 15 gram
Längd: 5 – 6 cm

För de flesta gravida är denna vecka mycket speciell. Runt vecka 12 minskar nämligen riskerna för att få missfall betydligt. Detta innebär att många kvinnor känner sig mer bekväma med att sprida nyheten att de väntar barn officiellt.

Nu har kvinnan gått upp ca 1,5-4 kg i vikt. Vissa har säkert gått upp mer i vikt medan andra kanske inte har gått upp ett gram. För många börjar det värsta illamåendet och tröttheten att minska. Detta beror på att halten av hcg i blodet börjar sjunka runt vecka tio. Många har dock besvär betydligt längre.

Allt finns nu på plats och det lilla fostret behöver bara växa och växa. Fostret är 5-6 cm långt och väger ungefär 15 gram. Ansiktet är tydligt mänskligt och fötterna mäter knappt 1 cm. Fostret kan redan nu uppleva livet inne i livmodern med hjälp av olika sinnen. Hörseln är det första sinnesorgan som anläggs och fostret kan nu uppfatta ljud. Då hjärnan nu är helt utvecklad, kan fostret även reagera på beröring och smärta. Smaklökarna börjar nu bildas, vilket gör att det kan känna igen olika smaker. Kvinnan bör tänka på vad hon äter och dricker eftersom all näring till fostret nu passerar via moderkakan.
4 Responses till “Vecka 12 – Den magiska gränsen”

 1. Cecilia säger:

  Chanserna för missfall?! Riskerna!! Tror inte allt för många hoppas på ett missfall! Ändra er text! Otroligt dålig svenska.

 2. Maria säger:

  Tack för påpekandet. Texten är nu korrigerad.

 3. Sophie säger:

  Äntligen där! 😀

 4. Leah säger:

  Så trist med negativa människor som sprider dålig energi och agerar språkpoliser för minsta lilla felsägelse – Cecilia!
  grrrhhhhhh!!!


Kommentera