Snabbfakta
Vikt: 7 gram
Längd: 4 cm

Kvinnan närmar sig nu slutet av den första trimestern. För många börjar det värsta illamåendet nu att avta, men tyvärr inte för alla. Livmodern är så stor att den kan kännas över blygdbenet om kvinnan ligger på rygg. I vecka 11 är fostret drygt 4 cm långt och väger ca 7 gram.

Simhuden mellan fingrar och tår har nu försvunnit. Fostret fortsätter att växa och under de tre kommande veckorna kommer dess storlek att fördubblas. Det kan nu gäspa, svälja, suga, rynka pannan och öppna samt stänga ögonen.

De flesta kvinnor, särskilt de över 35 år erbjuds något som kallas för ett nupptest. Vid denna undersökning som är helt frivillig använder man ultraljud för att mäta hur bred fostrets nacke är. En onormalt bred nacke kan vara tecken på Downs syndrom. Testet kan med 80% avgöra om fostret har en avvikelse eller inte. Om resultatet visar på en ökad risk för Downs syndrom följer man oftast upp med fler tester.

Många kvinnor upplever att de får en bättre glans i håret i början av graviditeten och att naglarna blir starkare. Kroppen behöver extra vätska och många känner sig mer törstigare än normalt.
Kommentera