Vecka 10 – Plommonstort

skrivet av Maria
Snabbfakta
Vikt: 4 gram
Längd: 3-4 cm

I vecka 10 är alla anlag till organ är färdiga. Fostret är ca 3-4 centimeter långt mellan huvud och stjärt, ungefär som ett plommon. Vikten är ca 4 gram. Fostret kan redan nu hicka.

Huvudet är fortfarande extremt oproportionerligt i förhållande till kroppen och ungefär lika stort som halva kroppslängden. Känseln är utvecklad och fostret reagerar på beröring. Det rör sig ständigt i livmodern och tränar sina små muskler. Detta är inget kvinnan känner av eftersom fostret fortfarande är så pass litet. Livmodern är nu stor som en apelsin.

Kvinnan har nu fullt med graviditetshormoner som cirkulerar i blodet och påverkar henne på olika sätt. Humöret kan gå upp och ner. Ena stunden kan hon känna sig glad och uppåt för att i nästa bli nedstämd och ledsen. Detta är typiskt för en gravid kvinna. För den blivande fadern kan det vara svårt och ibland jobbigt att förstå kvinnans känslor och skiftande humör.

Nu kan det vara aktuellt med ett första besök hos barnmorskan. Självklart är den blivande pappan lika välkommen att följa med. Att besöka mödravården är frivilligt och gratis. Besöken är främst till för att kontrollera och följa hur kvinnan och barnet i magen mår under graviditeten. Det brukar kännas tryggast för de blivande föräldrarna om de får träffa samma barnmorska under hela graviditeten.
2 Responses till “Vecka 10 – Plommonstort”

 1. Karolina säger:

  Hur har ni nu tänkt. i vecka 8 påstår ni att livmodern är stor som en grapefrukt. och lagom till vecka 10 har den krympt till en apelsin???
  Och det här med könet blir klart redan vid befruktningen vad jag förstått. sedan att könsorganen bildas i en viss vecka är ju en helt annan sak. Ni skriver ju att könet bestäms då.
  Kanske finns det människor som blint litar på allt vad som skrivs på alla sidor om graviditet då det ju faktiskt är en tid av många frågor och nervositet.
  Ni har säkert helt goda avsikter men det vore bra att det som skrivs också stämmer.
  Mvh Karo

 2. Nygravid hetero säger:

  Ni borde se över det här med heteronormen i texten. ”Partnern”, ”den icke gravida blivande föräldern”, ”omgivningen”, ”nära och kära” etc etc etc är alldeles utmärkta epitet att använda sig av.


Kommentera