Snabbfakta
Vikt: 500 gram
Längd: 29 cm

Barnet väger runt 500 gram och är ca 29 cm långt från hjässan till hälen. Storleken kan jämföras med ett smörpaket. Bukspottskörteln utvecklas och börjar tillverka hormoner och insulin. Insulinet transporterar blodsocker till cellerna.

Barnet utforskar sin kropp med sina händer och kan nu suga på tummen. Livmodern sträcker sig ca 3 cm över naveln. Barnet börjar få hudpigment, men huden är fortfarande mycket skrynklig. Svettkörtlar har utvecklats och huvudet har fått mer hår. Om barnet föds nu finns det en liten, liten chans att det överlever. För varje dag som går ökar oddsen att barnet klarar sig.

Kvinnan kanske nu har gått upp ca 7 kg. Det är vanligt att känna sammandragningar ibland, men detta är inget som är farligt för barnet på något sätt. Sammandragningarna är ett sätt för livmodern och kroppen att träna inför förlossningen. Om man har besvär av mycket sammandragningar kan det vara ett tecken på att man behöver ta det lugnt och inte stressa. Om kvinnan är stressad och har hög puls får barnet i magen automatisk högre puls. För att koppla av kan kvinnan vila minst en timme varje dag, utöva yoga, lyssna på lugn musik eller liknande.
Kommentera